НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ В УЛОВА ЗА РАПАНИ

НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ В УЛОВА ЗА РАПАНИ

На 22 юни 2023 година Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море (ГКРСМ) покани на среща рибари от страната, занимаващи се с улова на рапани.
Срещата се осъществи със съдействието на община Шабла и Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Шабла – Каварна – Балчик.
Константин Петров от Генералната комисия по рибарство приветства присъстващите в залата, сред които бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, доц.д-р Елица Петрова –директор на Института по рибни ресурси –Варна, доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН във Варна, представители на риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ Варна, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и рибари.
„С тези срещи целим да достигнем възможно най-близо до хората, да обсъдим актуалната обстановка към настоящия момент и да изведем вашите нужди.“ – с тези думи Константин Петров откри срещата.
Кметът на общината изрази задоволството си, че срещата се провежда именно в Шабла, защото , важна е чуваемостта на всички заинтересовани страни.
Доц.Елица Петрова разказа за изследователските програми върху които работи Института във Варна, за да се опази националното ни рибно богатство.
Присъстващите поставиха на срещата проблеми, с които се сблъскват ежегодно и дадоха предложенията си, за да има устойчивост в уловите на рапани чрез щадящия околната среда – водолазен способ.